Textil, en bortglömd del av heminredningen

När man pratar om heminredning är det många som direkt tänker på möbler och belysning men sällan är det första som dyker upp i huvudet mattor och väggbeklädnader. Inte heller reflekterar folk till sängkläder som en del av inredningen men faktum är att all textil i ett hem är en minst lika viktig del av hur bebonat det uppfattas som vilka tapeter man har. Även handdukar i kök och badrum samt stora som små bordsdukar räknas till denna viktiga bit av inredningen.

Mattor
Mattor utgör en viktig del i hur ditt hem upplevs.
Det första rum man hamnar i hos en privatperson eller familj är oftast hallen och det första intrycket man får är som bekant det viktigaste. Hallen är rent praktiskt ett rum som man använder för att förflytta sig mellan olika rum i hemmet. Detta låter tråkigt, men varför då inte göra något intressant av det.
Av rent praktiska skäl är det smidigt att ha en tung och tålig matta. Helst med kantband istället för fransar då fransarna slits mycket snabbare än själva mattan.

Vardagsrummet då?
Har du tänkt på att det är väldigt få som inte har någon matta alls i sitt vardagsrum. Anledningen är att de allra flesta vill ha det för att få en mysigare känsla. Man vill heller inte bli kall om fötterna när man sitter i soffan utan ha det allmänt bekvämt.

Vilken färg du ska ha på dina mattor beror givetvis på den övriga inrednings färger och din egen smak. Att välja enfärgade mattor behöver inte alls upplevas tråkigt utan kan istället inge ett lugn.

Praktiskt angående textil i inredningen
Förutom att ha ett dekorativt inflytande i ett hem har hemtextil så som mattor, handdukar, dukar, gardiner och väggtextil givetvis praktiska funktioner i hemmet, precis som belysningen.
Du behåller bland annat värme i rummen bättre ju mer textil du har. Samma gäller för ljud. Ljud dämpas med textil, vilket kan vara önsvärt i till exempel ett stort vardagsrum. Med gardiner skyddar du mot att oönskat ljus kommer in samt mot oönskad insyn.

Om du ska renovera om i något rum eller vill piffa upp delar av ditt hem så glöm inte textilbiten!

För mer information om detta ämne kan ett besök på Ambiness Home rekommenderas.