LED-Belysning – Störst chans till en lyckad belysningen

Bland det mest spännande inom heminredning är belysningen. Att lyckas bra med sin belysning handlar inte enbart om att använda läckra belysningsarmaturer utan lika mycket om hur ljuset från dom tas upp.

En bransch som bevisar hur viktigt detta område är för att skapa rätt astomfär och exklusiva känsla är hotellbranschen. Hotellen har för det mesta mycket välgenomtänkta lösningar som både är funktionella och eleganta.
Hotellbyggnader är ofta försedda med fasadbelysning, entrén och reception med någon form av praktisk belysning som är välkomnande och rummen inredda med en blandning av stark och svag belysning. Allt för att vara välkomnande, ge exklusiva intryck och vara praktiska på en och samma gång.

En svårighet med att lyckas bra med belysningen är å andra sidan att den inte får bli för dominerande utan måste hållas på en lagom nivå. Ett exklusivt lyxhotell vill till exempel inte se ut som ett kasino eller en nattklubb och här kan balansen vara hårfin.

bayhotel-singaporLjusslingor
Du kanske aldrig har tänkt på att mycket av den belysning som man uppfattar som exklusiv är belysning där man faktiskt inte ser själva ljuskällan eller ens kan urskilja var den sitter.
Ett tydligt exempel på detta är lobbyn på Bay Hotel i Singapore där både takbelysning och golvbelysning sitter dolt. (se bilden)

I din heminredning kan du enkelt och billigt ordna den här typen av belysning med hjälp av LED-strips. LED-strips eller LED-slingor är smala och tunna slingor som går att böja. I dessa sitter ljusdioder i rad som tillsammans kan ge ett mycket starkt ljus. LED-strips används till exempel ofta som fasadbelysning så ljusstarka är de.
Vill du ha belysning under bänkar, lister, trappsteg eller bakom en TV är detta den perfekta lösningen.

Att tänka på för att detta ska lyckas uppnå ett lyckat resultat är att du verkligen ser till ljusslingan är väl dold och aldrig kan ses med ögat. Det är istället omgivningen kring ljusslingan som ska reflektera ljuset och göra jobbet.
Var försiktig med att placera LED-strips mot speglande ytor. Risken finns att man från vissa vinklar tydligt kan se dioderna speglas, vilket blir ganska misslyckat.

Använd bara LED-belysning
Det är lätt att tro att LED-armaturer bara är moderna armaturer som inte passar in i alla typer av miljöer. Detta är fel då LED numera helt och hållet kan ersätta i princip all din belysning hemma. Detta ofta med ett bättre resultat jämfört med tidigare ljustekniker.
Man måste här skilja på LED-armaturer som har inbyggd ljuskälla och övriga LED-ljuskällor. (Hit räknas sockellampor, stiftlampor, spotlights och även lysrör. )
Förutom de stora fördelarna med icke miljöfarliga lampor och mycket lägre driftkostnader är variationsmöjligheterna med LED-ljus en stor anledning till denna rekommendation.

En vanlig vit LED-lampa med E27 sockel kan i de flesta fall gå att få i tre olika versioner. Med varmvitt ljus som motsvarar glödlampornas sken, med klarvitt ljus, som ungefär motsvarar halogen och med kallvitt ljus. Det kallvita ljuset har lite blå nyans i sig och kan passa mycket bra i moderna miljöer med mycket svart och vitt i inredningen.

Även om du har en gammaldags inredning rekommenderas alltså att alla ljuskällor byts till LED-belysning efter de önskemål du har vad gäller så kallad färgtemperatur.

Fördelarna med LED-lampor jämfört med glödljus är alltså:

  • Energibesparingar med upp till 90%
  • Inga tungmetaller eller miljöfarliga ämnen
  • Normal livslängd på 20 – 30 000 timmar

Designlampor
Även om du har exlusiva designlampor i ditt hem som inte är tillverkade med LED-ljuskällor så kan du ändra till detta själv. Du byter alltså ut enbart ljuskällan/lampan till en gjord med LED.
När det gäller byte till LED-lampor så är det viktigt att känna till att långt från alla LED-lampor går att dimra. Detta är något som många i Sverige vill ha. Här måste du kolla noggrant så att den lampan du vill skaffa verkligen är dimbar. Annars kommer den bara börja blinka och till sist gå sönder. Det är också viktigt att se till att man har en dimmer som kan kommunicera med lampan.
Så kallade LED-dimrar använder oftast framkants- eller bakkantsmodulering som teknik för dimringen.

 

 

Annons